Бог Хермес – вестителят

Хермес (на старогръцки: Ἑρμῆς, старогръцко произношение Хермес, новогръцко – Ермис) е бог от древногръцката митология – вестител на боговете, считан за най-умния сред тях. Той е богът на търговията, границите и пътешествениците, които ги пресичат, на овчарите и говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на атлетите, мерките и теглилките и изобретяването на търговията по принцип, на хитрината на крадците и лъжците. Син е на Зевс и Мая, внук на Атлас, роден в пещера на планината Килен в Аркадия. Няколко часа след раждането си изобретил лирата, като опънал струни върху бронята на костенурка и възпял на нея любовта на Зевс и Мая. Още същия ден откраднал кравите на брат си Аполон и превърнал в скала Бат, когато той издал скривалището на стопанина им. Първоначално аркадски бог на ветровете и дъжда, затова вестител на Зевс и другите богове. Защитник на пътниците, патрон на крадците, съпровожда душите на мъртвите до подземния свят. Изобразяван е със златни крилати сандали и жезъл. Съответства на римския бог Меркурий.

Омировият химн за Хермес го призовава като този, който е: “много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите, такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове.” Като преводач, той е вестител на боговете към човеците. Находките с Хермес се казвали хермайон. Хермес ни дава своята дума “херметичен” за изкуството за интерпретиране на скритото значение. Хермес като изобретател на огъня е паралелен на титана Прометей. Заедно с хармониката и лирата се вярвало, че Хермес е изобретил много видове състезания и спорта бокс и по тази причина е защитник на атлетите. Съвременните митографи свързват Хермес с боговете-измамници в други култури. Хермес също така служи като “психопомп” или водач на мъртвите, който им помага да намерят пътя си към задгробния живот (Подземния свят в гръцките митове). В много гръцки митове Хермес бил описван като единствения бог до Хадес и Персефона, който можел да влиза и излиза от Подземния свят безпрепятствено.

В напълно развития олимпийски пантеон, Хермес е син на Зевс и плеядата Мая, дъщеря на титана Атлас. Неговите символи са петелът и костенурката и той може да бъде разпознат по портмонето или кесията, крилатите сандали, крилатата шапка и вестителския жезъл, керкейон. Хермес бил бог на крадците, защото бил много хитър и умен и самият той бил крадец още от нощта, в която бил роден, когато се изплъзнал от майка си, нимфата Мая и избягал, за да открадне говедата на по-големия си брат Аполон.

Хермес бил много верен на баща си Зевс. Когато нимфата Йо, една от съпругите на Зевс, била заловена от Хера и пазена от многоокия гигант Аргус, Хермес я спасил, приспивайки гиганта с истории и песни и след това обезглавявайки го с меч във формата на сърп. В римската адаптация на гръцката религия, Хермес бил идентифициран с римския бог Меркурий, който, въпреки че бил наследен от етруските, развил много подобни характеристики, също както покровител на търговията.

  • В Омировския химн, в първия ден на съществуването си: “след като добре нахранил силно мучащите говеда с фураж и ги откарал в обора, сгънал и почнал да смуче лотос и започнал да търси изкуството на огъня. Той избрал здрав лавров клон и го подрязал с ножа…”
Advertisements

Posted on 15/05/2011, in Публикации свързани с Древногръцката митология. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: